4.02.2009

Fiorentina ve Ara Transfer Politikası #1 : Pazzini & Osvaldo

Ara transferde olanlara değinmem konusunda talep geldiğini söylemiştim. Ki zaten ortalığın durulmasını bekleyip yazmak vardı planlarım arasında, tatsız ve hayal kırıklığı ile dolu geçen bir ara transfer dönemini geride bıraktı Fiorentina. Transfer dönemine girilirken şöyle bir kadroya göz atınca forvet konusunda bir sıkıntının olmadığı, orta sahada kanatlarda oynayacak bir ismin gerekebileceği ve savunmada ise pek bir sıkıntı olmadığını görüyorduk. Öncelikle Pazzini ve Osvaldo'nun satış nedenlerine değinmek istiyorum, yani forvetlere.

Ara transferde takımdan ilk giden Atalanta'dan geldiğinde büyük sükse yapan Giampaolo Pazzini oldu. Bir kaç sene içerisinde İtalya Milli Takımı'nın değişmez oyuncularından olmasına kesin gözüyle bakılan isimdi Pazzini. Fiorentina'ya geldiğinde önce Luca Toni engeline takıldı, Mutu'ydu Gilardino'ydu derken hiç bir zaman birinci tercih olamadı. Durum böyle olsa da yıldız adayı Pazzini durumdan şikayetçi değildi. Bir fırsatını bulup formayı almayı bekliyordu. Ancak Sampdoria'nın teklifine hem yönetim hayır diyemedi hem de daha fazla oynama ihtimali doğan Pazzini hayır diyemedi. Mantık çerçevesinde düşündüğümüz zaman da Gilardino ve Mutu'nun arkasında beklemektense Cassano'yla rekabet etmek veya birlikte ikili oynadığı zaman O'nun yanına ilk tercih olmak daha doğruydu. Zaten Floransa'da ligin kalburüstü iki forvetinin ardında beklerken yalnız değildi, ne zaman patlama yapacağı merak konusu olan Pablo Osvaldo ve Karadağ'ın en büyük yıldız adayı Stevan Jovetic ile birlikte forma mücadelesi veriyordu. Jovetic'in günden güne artan formu da kendisini ikinci tercih konumuna getiriyordu yavaş yavaş.
Pazzini'yi en ön sıraya almak için Jovetic'e orta sahada yer açmak gerekirdi ama bu defa da 2007/2008'in ikinci yarısında gösterdiği çıkıştan ve bu sezon devamını getirmesinden sonra yılın en iyi genç oyuncusu seçilen Riccardo Montolivo ve yanındaki Kuzmanovic'in üst düzey formu yüzünden Jovetic'i orta sahaya çekip ilk 11'de kullanıp Pazzini'yi kulübedeki ilk tercih yapma planları da suya düşüyordu. Bu durumda Pazzini'ye gelen teklif ve karşılığında alınacak olan şeylere göre transfer düşünülebilirdi. Ve aynen öyle oldu.. Yedekte bekleyip istenen verimin alınamadığı genç yıldız adayını 9 Milyon Euro karşılığında gönderip yerine yedek beklemeyi sorun etmeyecek birini kiralamak(Bonazzoli) ve savunmada görev alamayan bir ismi kiralık vermek(Da Costa) fikrine yönetim sıcak baktı.
Pazzini gittikten sonra forvet bölgesinde transfer için adı geçen diğer isim Pablo Daniel Osvaldo'nun satılmayacağı düşünülüyordu, ancak o mevkii için 5. tercih konumundaki bir oyuncu için 7 Milyon Euro'luk teklif gelmesi demek satılmaması gibi bir seçeneği ortadan kaldırıyordu, her ne kadar Pazzini'nin gidişiyle tercih sıralaması 1 kademe artmış olsa da. Elbette önce daha fazla istenip pazarlığa oturuldu ancak bu Osvaldo'nun bir kaç gün geç transfer olmasını sağladı sadece. Bu takım için ve İtalya U21 için hep yedek kulübesindeki tercih oldu Osvaldo ve Bologna gibi zor durumdaki bir takımda daha fazla şans bulup U21 seviyesinde kaldığı ulusal kariyerine dönme açısından da olumlu bir şans oldu bu transfer.

Fiorentina'dan giden iki forvetin de yeni takımlarında aldıkları süreler ciddi oranda artacak. Bunlar olurken Floransa'da yerlerine sadece Bonazzoli geldi ki bu sadece sezon sonuna kadar 4.5 aylık süreyi bir şekilde idare etmektir. Aşı tutarsa -ki hiç sanmıyorum- Bonazzoli için satın alma seçeneği mevcut. Bu transfer döneminde soru işaretlerini oluşturan şeylerden biri de Mutu'nun sakatlığında bu satışların yapılmasıydı. Gilardino ve Jovetic'in olası bir sakatlığı işleri tamamen karıştırabilirdi Floransa'da, neyse ki şimdilik sorun yok ortada. Bu satışlardan elde edilen toplam 16 Milyon Euro + 4.5 aylığına Bonazzoli var elde. Finansal sıkıntı için bu transferlerin yapılmadığı zaten yazının içeriğinde de belli oluyor tıpkı elde edilen bonservisten belli olduğu gibi. Zaten Fiorentina'nın ekonomik krizle ilgili bir sorunu yoktu, bu konular tamamen kulübün hedefleri ve kadrodaki düzenlemeyi ilgilendiriyor. Para için oyuncu gönderilecek olsaydı Pasqual, Donadel, Semioli, Jorgensen gibi önemli ama varlıkları kısmen sorun olan isimler değerlendirilirdi hiç şüphesiz. Toparlamak gerekirse Pazzini kulübede duramayacak bir yetenekti ki bu 3 sezondur olmasa da bir süre sonra rahatsızlık vermeye başlayacaktı kulübe. Pazzini kariyerini kulübeden gelip skor aramaya adayacak bir isim değil sonuç olarak. Osvaldo için zaten uzun uzadıya tartışmanın bir anlamı yok, ülkemizden örnek verecek olursak Fenerbahçe'nin İlhan Parlak için 7 Milyon Euro teklif aldığını düşünelim, satmama gibi bir durum olmazdı asla.

Orta sahada ve savunmada yapılan/yapılmayan transferlere bu yazının ikinci bölümünde değineceğim çünkü forvet ve diğer mevkiiler aynı kefeye konup değerlendirilemeyecek şeyler Fiorentina için.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO